Nasze Jamniki Forum Miłośników  Strona Główna Nasze Jamniki Forum Miłośników
"Jamniki łamią Ci serce, a potem jeszcze nad jego marnymi resztkami podnoszą nogę. Obcując z jamnikiem nie wiesz, czy płaczesz ze śmiechu, miłości, czy wściekłości. Dusza jamnika jest podobna do człowieczej, jak żadnego innego psa"

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Tylko sześć szczeniąt z miotu dostaje metrykę
Autor Wiadomość
anden 
Site Admin

Wysłany: Nie 30 Sie, 2009   Tylko sześć szczeniąt z miotu dostaje metrykę

Zagadnęła mnie kiedyś sprzedawczyni z zaprzyjaźnionego sklepu, że kupiła szczeniaka z hodowli, ale bez metryki bo było więcej niż sześć szczeniąt. Próbowałem tłumaczyć na logikę według jakiego klucza tak uznano, że akurat to szczenię nie dostało metryki? Nie trafiło. To próbowałem przez analogie jeżeli Pani by urodziła blizniaki lub więcej to które z dzieci nie powinno dostać metryki? Też nie trafiło Pani wiedział lepiej.Walka z mitami jest trudna! Może trudno zaakceptować fakt, że zostało się oszukanym.

Griff

Wysłany: Nie 30 Sie, 2009   

Anden, ja też znam taki przypadek.
A odpowiedź, na Twoje pytanie, które psy dostają metryki brzmi:
Metryki dostają te szczeniaki, które urodziły się 4 pierwsze, pozostałe już niestety metryk nie dostają.
I tak bardzo często te najłdniejsze i najlepiej zapowiadajace sie psy metryk nie mają

:evil: :evil:

Renata
Hodowca

To prawda, że walka z mitami jest trudna.
Ale to nawet nie jest mit tylko fałszywa informacja, którą posługują się handlarze sprzedając psy "po rodowodowych". A przecież taką informację każdy może zweryfikować nie wychodząc z domu, poprzez internet lu wykonując jeden telefon do związku kyn. Ludziom się nie chce?, wyłącza im się myślenie? nie wiedzą że są oszukiwani? a może chcą być nabici w butelkę?
A jak już ktoś kupi "nadliczbowego" szczeniaka bez metryki, to za nic nie przyzna się przed znajomymi że został oszukany, tylko chwali się że ma rasowego, ale było ich za dużo w miocie itd. i jeszcze to była okazja bo taniej. Sprzedaje bajeczkę dalej i mit się utrwala

GeBa
Moderator

Tak wiec kazdy kto to przeczyta niech wie zapamieta i przekaze dalej

KAŻDE SZCZENIĘ Z RODOWODOWEGO MIOTU MA METRYKE JESLI JEST NIERHODOWLANE BEDZIE WPIS W METRYCE ALE METRYKE MA

ursus
Hodowca

Wysłany: Nie 04 Paź, 2009   

coś się ludziom zakodowało 20lat temu,że 6 i teraz wymyślają cuda, ale.....

było tak kiedyś , 6 zostawiano a reszta do uśpienia dla dobra suki niby..... nikt nie usypiał i sprzedał bez papierów a w czasie kontroli miotu u sąsiada czekały aż sobie komisja pójdzie....

akaka 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto 02 Lut, 2010   

a od kiedy jest tak że wszystkie dostają metryki? bo wiem że kiedyś dostawało kilka i że przepisy się zmieniły, ale chciałabym wiedzieć od kiedy weszło prawo że wszystkie mają rodowód?

Danka
Hodowca

o ile dobrze pamietam to od 1990 roku,( moze nawet rok albo2 wczesniej), no więc to juz 20 lat, a pseudohodowcy dalej na tym bazują

przepis o 6 szczenietach w miocie wprowdzony był ze względu na sytuacje ekonomiczną w Polsce , wtedy gdy to dla ludzi brakowało mięsa a co dopiero dla psów domowych. Aby chronic suke karmiącą zastosowano przepis o ilosci dopusczalnej szczeniąt, aby nie obciaząć suki , której nie mozna bylo karmić "bogatym "pozywieniem.

w kazdym razie ten przepis to jz historia.

Bacha

Ale Garda-Carda z ostrożności procesowej urodziła tylko 6 szczeniąt :twisted: !

akaka 

Pomogła: 1 raz

dzięki bardzo za odpowiedź! :) pytam bo moja znajoma kupiła 6 lat temu boksera i ma z nim niesamowite problemy, pies jest megaagresywny. i mówiła mi że jej bokserka była któraś z kolei z miotu więc nie dostała rodowodu... jakoś mi się to nie wydawało logiczne więc wolałam sprawdzić :)

Danka
Hodowca

Wysłany: Czw 04 Lut, 2010   

Bacha napisał/a:
Ale Garda-Carda z ostrożności procesowej urodziła tylko 6 szczeniąt :twisted: !

Tak.
Ale gdyby ten przepis nadal istniał to Gardę musiałabym uśpić , bo urodziła się jako ostatnie 7 szczenię w miocie.

Iwona Czechowska
Hodowca

Wysłany: Czw 25 Lut, 2010   

W pewnej rodzinie urodziły się czworaczki. Na uroczystość chrztu został zaproszony znajomy kynolog. Kiedy dzieci leżały przystrojone w becikach, podszedł, obejrzał wszystkie, po czym wskazał jedną z dziewczynek ze słowami: tę bym sobie zostawił...

Pozdrówka!

Odpowiedz do tematu