|
Tylko sześć szczeniąt z miotu dostaje metrykę |
| Autor |
Wiadomość |
anden
Site Admin

|
Wysłany: Nie 30 Sie, 2009 Tylko sześć szczeniąt z miotu dostaje metrykę
|
|
|
| Zagadnęła mnie kiedyś sprzedawczyni z zaprzyjaźnionego sklepu, że kupiła szczeniaka z hodowli, ale bez metryki bo było więcej niż sześć szczeniąt. Próbowałem tłumaczyć na logikę według jakiego klucza tak uznano, że akurat to szczenię nie dostało metryki? Nie trafiło. To próbowałem przez analogie jeżeli Pani by urodziła blizniaki lub więcej to które z dzieci nie powinno dostać metryki? Też nie trafiło Pani wiedział lepiej.Walka z mitami jest trudna! Może trudno zaakceptować fakt, że zostało się oszukanym. |
_________________ http://www.lisiarodzina.naszejamniki.pl/ |
|
|
|
 |
Griff

|
Wysłany: Nie 30 Sie, 2009
|
|
|
Anden, ja też znam taki przypadek.
A odpowiedź, na Twoje pytanie, które psy dostają metryki brzmi:
Metryki dostają te szczeniaki, które urodziły się 4 pierwsze, pozostałe już niestety metryk nie dostają.
I tak bardzo często te najłdniejsze i najlepiej zapowiadajace sie psy metryk nie mają
|
_________________ MAUR http://maurycy.multiply.com/ |
|
|
|
 |
Renata
Hodowca
|
|
|
|
To prawda, że walka z mitami jest trudna.
Ale to nawet nie jest mit tylko fałszywa informacja, którą posługują się handlarze sprzedając psy "po rodowodowych". A przecież taką informację każdy może zweryfikować nie wychodząc z domu, poprzez internet lu wykonując jeden telefon do związku kyn. Ludziom się nie chce?, wyłącza im się myślenie? nie wiedzą że są oszukiwani? a może chcą być nabici w butelkę?
A jak już ktoś kupi "nadliczbowego" szczeniaka bez metryki, to za nic nie przyzna się przed znajomymi że został oszukany, tylko chwali się że ma rasowego, ale było ich za dużo w miocie itd. i jeszcze to była okazja bo taniej. Sprzedaje bajeczkę dalej i mit się utrwala |
_________________ Renata - hodowca szorstkowłosych standardów pozdrawia
www.jamniki.ovh.org |
|
|
|
 |
GeBa
Moderator

Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sie 2006 Posty: 2797 Skąd: Kraków
|
|
|
|
Tak wiec kazdy kto to przeczyta niech wie zapamieta i przekaze dalej
KAŻDE SZCZENIĘ Z RODOWODOWEGO MIOTU MA METRYKE JESLI JEST NIERHODOWLANE BEDZIE WPIS W METRYCE ALE METRYKE MA |
|
 |
ursus
Hodowca

Wiek: 45 Dołączył: 31 Lip 2006 Posty: 1466 Skąd: KLUCZ k/Ujazdu
|
Wysłany: Nie 04 Paź, 2009
|
|
|
coś się ludziom zakodowało 20lat temu,że 6 i teraz wymyślają cuda, ale.....
było tak kiedyś , 6 zostawiano a reszta do uśpienia dla dobra suki niby..... nikt nie usypiał i sprzedał bez papierów a w czasie kontroli miotu u sąsiada czekały aż sobie komisja pójdzie.... |
_________________ co jest lepszego niż jamnik??
.......... kilka jamników!!!! |
|
|
|
 |
akaka
Pomogła: 1 raz Wiek: 26 Dołączyła: 10 Sty 2010 Posty: 857 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 02 Lut, 2010
|
|
|
| a od kiedy jest tak że wszystkie dostają metryki? bo wiem że kiedyś dostawało kilka i że przepisy się zmieniły, ale chciałabym wiedzieć od kiedy weszło prawo że wszystkie mają rodowód? |
|
|
|
 |
Danka
Hodowca

|
|
|
|
o ile dobrze pamietam to od 1990 roku,( moze nawet rok albo2 wczesniej), no więc to juz 20 lat, a pseudohodowcy dalej na tym bazują
przepis o 6 szczenietach w miocie wprowdzony był ze względu na sytuacje ekonomiczną w Polsce , wtedy gdy to dla ludzi brakowało mięsa a co dopiero dla psów domowych. Aby chronic suke karmiącą zastosowano przepis o ilosci dopusczalnej szczeniąt, aby nie obciaząć suki , której nie mozna bylo karmić "bogatym "pozywieniem.
w kazdym razie ten przepis to jz historia. |
_________________ album- http://polka.multiply.com/ |
| Ostatnio zmieniony przez Danka Wto 02 Lut, 2010, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Bacha

|
|
|
|
Ale Garda-Carda z ostrożności procesowej urodziła tylko 6 szczeniąt ! |
_________________ Bacha i Misiorek |
|
|
|
 |
akaka
Pomogła: 1 raz Wiek: 26 Dołączyła: 10 Sty 2010 Posty: 857 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
dzięki bardzo za odpowiedź! pytam bo moja znajoma kupiła 6 lat temu boksera i ma z nim niesamowite problemy, pies jest megaagresywny. i mówiła mi że jej bokserka była któraś z kolei z miotu więc nie dostała rodowodu... jakoś mi się to nie wydawało logiczne więc wolałam sprawdzić |
|
|
|
 |
Danka
Hodowca

|
Wysłany: Czw 04 Lut, 2010
|
|
|
| Bacha napisał/a: | Ale Garda-Carda z ostrożności procesowej urodziła tylko 6 szczeniąt ! |
Tak.
Ale gdyby ten przepis nadal istniał to Gardę musiałabym uśpić , bo urodziła się jako ostatnie 7 szczenię w miocie. |
_________________ album- http://polka.multiply.com/ |
|
|
|
 |
Iwona Czechowska
Hodowca
|
Wysłany: Czw 25 Lut, 2010
|
|
|
W pewnej rodzinie urodziły się czworaczki. Na uroczystość chrztu został zaproszony znajomy kynolog. Kiedy dzieci leżały przystrojone w becikach, podszedł, obejrzał wszystkie, po czym wskazał jedną z dziewczynek ze słowami: tę bym sobie zostawił...
Pozdrówka! |
|
|
|
 |
|
|